sreda, 23. julij 2014

#1
PROSTORSKI RAZVOJ DOLENJSKIH TOPLIC: CELOSTNA STRATEGIJA RAZVOJA TURIZMA + RAZVOJ NASELIJ IN INFRASTRUKTURE



Dolenjske Toplice imajo veliko število zanimivih točk, tako v kraju samem, kot v bližnji okolici, ki bi se lahko bolje izkoristile v turistične namene. Gre za naravne, zgodovinske in kulturne zanimivosti, razpršene po območju, ki pa med sabo niso povezane v celoto.

Skupina se je osredotočila na širši kontekst občine. Potencial smo prepoznali predvsem v bolj aktivnem tipu turistov, ki radi raziskujejo in preživljajo čas v naravi (peš, kolesarjenje, ob reki … ), kupiti doma pridelane produkte, nekaj dobrega in domačega pojesti, spoznavati zgodovino območja (Kočevski Rog, Auerspergi, toplice, Baza 20 idr.) in uživati v čistem, sproščenem, lepem okolju. Tako smo se odločili, da najprej raziščemo že obstoječe destinacije in poti, jih osmislimo, dopolnimo in povežemo v celoto. Tako nastane mreža destinacij, ki so izrazito vezane na lokalno ponudbo, zgodovino, naravne in kulturne zanimivosti in mreža peš-kolesarskih panoramskih poti, ki zanimivosti nizajo v celoto. 



Najprej smo poiskali regionalne povezave, ki bi to območje vpele v širši kontekst. Gre za peš poti, ki bi delovale kot »peš avtoceste« za pohodnike in predvsem kolesarje. Ena je vsekakor srednjeveška pot (SZ-JV), ki povezuje Žužemberg z Metliko in naprej (z nekaj modifikacijami od Soteske do Podhoste in pri Selah) druga pa je povezava Kočevje - Novo Mesto (JZ-SV). Tako bi se ustvaril križ, ki se seka na edinem mostu čez Radeščico.




Naslednja stopnja je bila v celoto povezati območje obeh dolin. Želeli smo ustvariti krožno pot, ki ne bi bila zahtevna in bi povezala glavne zanimive točke. Pot bi šla tudi mimo območij, kjer se dogajajo določene aktivnosti, ki bi se tako posredno promovirale (padalstvo, motokros, rafting,...) Pot bi sicer služila bolj kot orientir v prostoru z enotno podlago in opremo, sploh bolj radovednim, ki bi vmes osvoji še kakšen vrh, si ogledali kakšen kraj (Dol. Toplice, Podturn, Stara Sela,...), ali pa odkrili še kakšno zanimivost po sekundarnih poteh. Šlo bi za »nadzorovano raziskovanje in odkrivanje« točk v prostoru, ki jih sploh Kočevski Rog premoge ogromno. Bile bi seveda primerno označene v naravi in v vodnikih. Vmes bi se pri lokalnih kmetijah ponujala kosila, če se pa kdo odloči za večdnevno raziskovanje pa tudi prenočišča na kmečkih turizmih, ki bi lahko popotnike z dodatno ponudbo zadržale še za kakšen dan (konjereja, aktivni turizem – pomoč pri opravilih, kulinarična razvajanja...).



Tretja povezava povezuje lokalno območje, predvsem ambiente. Tu ne gre za spoznavanje zanimivosti, gre predvsem za pot, po kateri se uživa, rekreira in druži. Mogoče je ravno zato bolj namenjena prebivalcem, sploh ker se dotakne več vasi, poveže oba pobočja Cvingerja, ki postane kot en park Tivoli. Pot je prava za sprehod s psom, piknik, za druženje ob igrah z žogo,... Gre čez center Dol. Toplic, ob Sušici do Krke (Zelena Katedrala, razna športna igrišča, Poz za zdravje,...), ob Krki do Radeščice (ureditev nabrežij za lažji dostop – kopanje, prostori za piknik), ob Radeščici mimo Meniške vasi, pod Cvingerjem, da se izognemo industrijski coni v Selah in nazaj do Dolenjskih Toplic.


Maketo občine Dolenjske Toplice v merilu 1:2000 si lahko do 15. avgusta ogledate v galeriji KKC Dolenjske Toplice.

Ni komentarjev:

Objavite komentar